by UNDP Europe and Central Asia

,,Apeliram na vse vlade in družbe […] naj gradijo svet, v katerem naj ne bi živel nihče v strahu zaradi svoje seksualne usmeritve ali spolne identitete .’’
Antonio Guterres , Generalni sekretar ZN

OutSpoken je galerija video posnetkov, ki raziskujejo izkušnje lezbijk, homoseksualcev, biseksulacev, transspolnih in interseksualnih (LGBTI) oseb v državah Zahodnega Balkana. OutSpoken slavi upor zoper nasilje, diskriminacijo in marginalizacijo. Namen naših zgodb o težavah, vzdržljivosti in zmagi je negovati sočutje, povezanost in prosvetlitev skupne ljudskosti.

Različni akterji OutSpoken projekta prihajajo iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Črne Gore, Srbije, Slovenije in Bivše Jugoslovanske Republike Makedonije. Njihove seksualne usmeritve in spolna identiteta so različni, vendar so njihove izkušnje močni opomniki, da je potrebno LGBTI ljudi zavarovati pred stigmo in nasiljem.

V državah Zahodnega Balkana kot tudi v ostanku sveta, LGBTI ljudje nimajo ustreznega pravnega varstva, doživljajo diskriminacijo glede uporabe storitev javnih služb, doživljajo sovražna stališča javnosti in na splošno pomanjkanje podpore. Bistveno pomembno je zagovarjati in varovati pravice LGBTI oseb, in sicer tako, da opozarjamo na neustrezne zakone in se borimo zoper diskriminacijskih stališč in dejanj.

ZNDP podpira implementacijo agende trajnostnega razvoja ZN 2030, ki zagotavlja, da ne bo nihče prepuščen slučaju. V 170 državah in na območjih ZNDP deluje v zvezi z izkoreninjenjem siromaštva, zmanjšanjem neenakosti in družbeno izključitvijo. Z vsemi svojimi močmi spodbujamo varstvo človekovih pravic in krepitev žensk, manjšin in najranljivejših.

Pravice LGBTI oseb so prav tako vključene v naše napore.